KvK  69148988 Luciënne Groen

BTW  NL195468004B01

Aangesloten bij BMS Belangenvereniging voor Beroepsbeoefenaars

in de Massage- en Sportverzorgingsbranche

© 2018 Tender Touch
Vormgegeven door DiCa Design

Contra-indicaties

Een goede massage krijgen is heerlijk en heeft veel positieve uitwerkingen op het menselijk lichaam.. Er zijn echter situaties waarbij je beter niet gemasseerd kan worden of dat dit zelfs niet goed voor je lijf is. Dat wil je natuurlijk voorkomen! Als jij je laat masseren wees dan altijd open en volledig over je medische situatie en medicijngebruik.

Koorts en griep

Koorts is een natuurlijk reactie van het afweersysteem van het lichaam en treed op bij bijvoorbeeld bacteriële infecties en ontstekingen. Door de koorts kunnen virussen of bacteriën beter worden bestreden en het versnelt de lichaamsfuncties, waardoor cellen sneller kunnen herstellen. Omdat de stofwisseling al verhoogd is, maak je door massage de koortsreactie alleen maar erger.

Ontstekingen

Dit gaat eigenlijk over hetzelfde principe als bij koorts. Er is sprake van een ontsteking als de huid rood, warm en gezwollen is. Bij lokale ontstekingen mag het ontstoken gebied niet gemasseerd worden, maar andere delen van het lichaam wel.

Kapotte huid

Bij een huid die open is en bij besmettelijke huidaandoeningen, denk bijvoorbeeld aan een koortslip / herpes wordt niet gemasseerd. Littekenweefsel wat niet gevoelig is kan wel gemasseerd worden.

Spataderen

Als iemand ergens één kleine spatader heeft, kun je best een ontspanningsmassage geven, maar pas daarbij geen stevige technieken toe op de plaats van de spatader. Het andere uiterste waarbij iemand veel spataderen heeft, kun je je beperken tot zachte strijkbewegingen. Stem dit altijd af.

Kneuzingen, blessures, blauwe plekken

Deze contra-indicatie lijkt een beetje op die over de kapotte huid: het lichaam is aan het herstellen en laat het met rust.

Trombose

In overleg met de behandelend arts kan wel een deelmassage worden gegeven. Informeer bij je behandelaar.

Extreme vermoeidheid en slechte algemene gezondheid

Hoewel een massage een positieve bijdrage kan geven aan de ontspanning van het lijf, kan het bij extreme vermoeidheid en uitputting juist te veel prikkels aan het lichaam geven. Hetzelfde geldt voor een slechte algemene gezondheid. Een aangepaste , minder belastende massage is in overleg mogelijk.

Zwangerschap

De algemene stelregel hierbij is: niet masseren in de eerste drie maanden van de zwangerschap. Daarna is massage wel mogelijk. Er zijn veel masseurs gespecialiseerd in zwangerschapsmassage, dus breng daar een bezoek aan als je tijdens je zwangerschap gemasseerd wilt worden. Het kan je een prettige verlichting geven van zwangerschapsklachten.

Diabetes

Wanneer je een vorm van diabetes hebt, is overleg noodzakelijk vanwege de mogelijke effecten op je bloedsuikerspiegel.

Psychiatrische voorgeschiedenis

Massage kan bij sommigen reacties oproepen die gespecialiseerde begeleiding nodig hebben.

Ernstige aandoeningen zoals:

kanker, hartaandoeningen, aderaandoeningen, forse hoge of lage bloeddruk enz. Een massage is alleen mogelijk indien je  een toestemmingsverklaring van de behandelend arts heeft.

 

Tot slot: Er zijn nog meer contra-indicaties.  Masseurs zijn geen medicus.

Bij twijfel informeer altijd eerst je arts of behandelend specialist. 

Bekijk ook dit artikel: Contra-indicaties geschreven door Robin van Wees

Ter Beek 1 I 2161 NA Lisse

info@tender-touch.nl

Tel: 06-11216546

MASSAGE UITSLUITEND OP AFSPRAAK

Get In Touch